Dokumen Yang Diperlukan Untuk Visa Umrah

Bersama Nur Multazam Travel & Services.

Para Jemaah perlu menyediakan;

Dokumen 1, 2, 3 & dokumen tambahan* mengikut keperluan.

1

Passport Antarabangsa

yang masih sah laku selama 6 bulan dari tarikh berangkat dengan 6 muka surat kosong.
2

Gambar untuk Visa Umrah

4 keping bersaiz 4 x 6 cm, berlatar belakang putih dan saiz muka 80% daripada ukuran gambar.
(Lelaki: tidak bersongkok/ Wanita: Wajib bertudung (warna hitam))
3

Buku / Surat suntikan meningitis ACYW135

Contoh gambar untuk visa umrah.

*Dokumen Tambahan

Isteri yang mengikuti suami mengerjakan Umrah

Salinan Surat Nikah

Anak lelaki kurang dari 18 tahun/semua anak perempuan

Salinan surat kelahiran sendiri setiap seorang anak

Ibu mengikuti anak lelaki/Menantu

Salinan Surat Lahir anak lelaki yang diikuti

Contoh Mahram Yang Dibenarkan Dan Dokumen Yang Diperlukan

Bil.JemaahMahramDokumen DiperlukanNota
1IsteriSuami• Salinan Sijil Nikah

• Pastikan Salinan Sijil nikah telah disahkan oleh Pejabat Agama & Wisma Putra (Kementerian Luar Malaysia)
• Pastikan Sijil Nikah tersebut jelas bagi mengelakkan keraguan oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
• Surat Akuan Sumpah bagi menunjukkan hubungan suami – isteri diterima oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
2Anak perempuan & anak lelaki di bawah 18 tahunBapa• Salinan Sijil Lahir• Pastikan salinan Sijil Lahir tersebut telah disahkan oleh Pejabat Pendaftaran Negara (JPN) & Wisma Putra.
• Pastikan salinan Sijil Lahir tersebut jelas bagi mengelakan keraguan oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
• Surat Akuan Sumpah bagi menunjukkan hubungan anak dan bapa diterima oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
3Anak AngkatBapa Angkat• Salinan Sijil Lahir
• Surat Kuasa
Makhamah Syariah/Pejabat (Surat Kuasa Hak Jagaan Anak)
• Pastikan dokuman tersebut telah disahkan oleh JPN Dan Wisma Putra.
• Bagi anak angkat yang mempunyai nama bapa angkat di dalam passport hanya perlu disahkan oleh Wisma Putra sahaja & tidak perlu surat dari makhamah.
4Anak TiriBapa Tiri• Salinan Sijil Lahir
• Surat Kuasa
Makhamah Syariah/Pejabat Agama (Surat Kuasa Hak Jagaan Anak)
• Letter Of Consent Dari Bapa Kandung Serta Lampirkan Salinan Kad Pengenalan Bapa
• Pastikan dokumen berkenaan telah disahkan oleh JPN Dan Wisma Putra.
• Pastikan salinan Sijil Lahir tersebut jelas bagi mengelakan keraguan oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
• Surat Akuan Sumpah bagi menunjukkan hubungan anak dan bapa diterima oleh pihak Kedututaan Arab Saudi.
5Anak SaudaraBapa Saudara Sebelah Bapa sahaja. (Bapa saudara sebelah ibu tertakluk kepada budi bicara Kedutaan Arab Saudi)• Salinan Sijil Lahir Anak Saudara.
• Salinan Sijil Lahir
Bapa Saudara
• Salinan Sijil Lahir
Bapa.
• Letter Of
Concern Dari Bapa Kandung Sahaja Serta Dilampirkan Salinan Kad Pengenalan Bapa
• Pastikan dokumen berkenaan telah disahkan oleh JPN Dan Wisma Putra.
• Pastikan salinan Sijil Lahir tersebut jelas bagi mengelakan keraguan oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
• Surat Akuan Sumpah bagi menunjukkan hubungan anak dan bapa saudara diterima oleh pihak Kedututaan Arab Saudi.
6CucuDatuk Sebelah Bapa sahaja (Datuk sebelah ibu tertakluk kepada budi bicara Kedutaan Arab Saudi)• Salinan Sijil Lahir
• Salinan Sijil Lahir
Bapa
• Letter Of
Concern Dari Bapa Kandung Sahaja Serta Dilampirkan Salinan Kad Pengenalan Bapa
• Pastikan dokumen berkenaan telah disahkan oleh JPN Dan Wisma Putra.
• Pastikan salinan Sijil Lahir tersebut jelas bagi mengelakan keraguan oleh pihak Kedutaan Arab Saudi.
• Surat Akuan Sumpah bagi menunjukkan hubungan cuc dan datuk diterima oleh pihak Kedututaan Arab Saudi.
7Warganegara Asing• Pemastuatin Tetap
(Permanent
Residence)
• Kad Pengenalan Asal & Salinan Kad Pengenalan
• Visa Pekerja (Employment Pass)
• Surat Pengesahan Majikan
• Visa Pelajar (Student Visa)
• Surat Pengesahan Dari Kolej/Universiti/ Sekolah
• Visa Keluarga (Social Visit/ Independent Pass)
• Salinan Sijil Nikah/’Sijil Lahir
• Bagi pembantu rumah (Maid), majikan perlu ikut serta.
• Visa perlu sah laku 6 bulan ke atas.