Korban dan Akikah

Aqiqah di Mekah

By July 14, 2020 No Comments

Kali ini sekadar ingin berkongsi bagaimana kita boleh melakukan aqiqah dengan mudah, tanpa perlu bersusah payah untuk mencari kambing atau lembu untuk disembelih, dan kita juga akan dapat membantu golongan fakir miskin dan kehidupan umat islam yang lain.

“Sesiapa yang dikurniakan anak dan ingin melakukan ibadat untuknya, maka lakukanlah ibadah aqiqah bagi anak lelaki dua ekor kambing dan bagi anak perempuan pula seekor kambing.”

-Riwayat Abu Daud (2842)

Kenapa melakukan Aqiqah?

Hukum aqiqah adalah sunat bagi yang berkemampuan.sekiranya kita melakukannya ada banyak kelebihan dan kebaikan yang akan kita perolehi. Antaranya adalah anak-anak kita akan dengar kata dan mempunyai peribadi dan akhlak yang lebih baik.

Selain itu, aktiviti aqiqah ini akan menimbulkan rasa gembira atas kurniaan dan nikmat daripada Allah swt kerana telah memudahkan dan menyelamatkan ibu dan anak semasa proses kelahiran. Kita juga memanjatkan rasa syukur ke hadrat ilahi atas kurniaanNya iaitu anak dan zuriat tersebut.

Siapa yang perlu melakukan Aqiqah?

Secara umumnya, dianjurkan untuk ibu bapa menyempurnakan aqiqah untuk anak-anak mereka, sekiranya anak lelaki afdal dilakukan dua bahagian sembelihan (2 ekor kambing), manakala untuk anak perempuan hanya perlu menyembelih (1 ekor kambing)

Namun begitu, sekiranya kita telah dewasa dan mengetahui tiada sembelihan aqiqah yang pernah dilakukan untuk diri kita, kita sendiri boleh membuat sembelihan aqiqah untuk diri kita.

Nur Multazam menyediakan perkhidmatan Aqiqah di Mekah

Apa tunggu lagi? Sempurnakan Ibadah Aqiqah bersama Nur Multazam Travel dengan harga yang berpatutan. In shaa Allah kami Jujur, Telus dan Amanah dalam melaksanakan tanggungjawab yang diberi. 100% dilaksanakan di Mekah.

Jom raih 100 ribu ganjaran pahala di Bumi Barakah. Mari laksanakan ibadah Aqiqah di Mekah bersama Nur Multazam! Harga SEEKOR KAMBING hanya RM550 sahaja. Sijil dan cenderahati akan diberikan.

Jika anda daftar sekarang berpeluang menerima Air Zam-Zam percuma .Dapatkan maklumat lanjut dengan hubungi kami Nur Multazam 088 216 366 atau WhatsApp sekarang DI SINI

JOM Daftar Aqiqah Bersama NUR MULTAZAM TRAVEL . KLIK DISINI

Leave a Reply