Pelancongan

🌸 Spring In Tokyo 🌸

By January 13, 2020 No Comments

Ueno Park

Disneyland

Kimono

Asakusa

Tahukah anda musim bunga bukan sahaja terkenal dalam kalangan pengunjung asing malah masyarakat jepun sendiri. Anda akan melihat bunga sakura dan bermacam-macam janis bunga lain yang ditanam merata-rata tempat walaupun bukan kawasan taman. Apa yang menarik di Jepun? Anda inginkan informasi yang menarik di Jepun pada musim bunga??

  • Jenis-jenis Bunga

Pada musim bunga anda akan melihat pelbagai jenis bunga di sekitar bandar Jepun yang dipenuhi dengan bunga sakura dan bunga plum blossom. Jika anda pergi pada awal bulan Februari iaitu penghujung musim sejuk, bunga-bunga mula berkembang, anda berkesempatan mengikuti Festival Kawazu Zakura. Kawazu Zakura adalah spesies bunga sakura yang berwarna kontras dengan warna alam iaitu waktu langit cerah berwarna biru, bunga akan berwarna merah jambu. Warna bunga ini juga lebih pekat berbanding spesies sakura yang lain dan mula berkembang pada awal bulan Februari dan berterusan sehingga awal bulan Mac.

Manakala, pada penghujung bulan Mac hingga awal bulan April, bunga sakura daripada jenis yang terkenal mula berkembang di seluruh bandar utama di Jepun, terutamanya di Tokyo, Osaka, Kyoto dan Nagoya. Antara bunga sakura yang terkenal ini adalah daripada spesies Someiyoshino. Jenis bunga ini kelihatan berwarna putih dan mempunyai lima kelopak serta mudah dijumpai di merata-rata tempat. Namun spesies ini mempunyai jangka hayat yang pendek, iaitu berkembang dalam tempoh seminggu sahaja.

  • Pemakaian Pada Musim Bunga

Suhu pada waktu siang ketika musim bunga, adalah antara 15-20″ Celsius, tetapi ada masanya melebihi 20″ Celsius berbeza dengan suhu pada waktu malam, suhu boleh jatuh sehingga 10″ Celsius. Oleh itu, pakaian hendaklah nipis tidak terlalu tebal seperti  pakaian ketika musim sejuk. Pengunjung tidak perlu memakai baju lapisan dalam pada musim bunga kerana akan menyebabkan lebih panas dan perlu pakai pakaian lapisan yang cepat kering kerana hujan yang diterima lebih banyak berbanding pada musim sejuk.

Pada waktu ini juga, perkara berikut selalu berlaku, dan dianggap biasa.

  • Membawa Jaket tebal dan flesee sudah memadai.
  • Pada waktu malam, badan akan rasa sangat sejuk. Jadi, pakai semula jaket yang dibawa. Jaket yang terbaik adalah jaket kalis angin walaupun suhu sangat panas pada waktu siang.
  • Membawa surgical mask. Ada masanya surgical mask sangat penting bagi memelihara kelembapan muka dan bibir.

Pada waktu ini juga, pemakaian gaya orang Jepun lebih dilihat untuk kelihatan cantik, berbanding aspek fungsinya. Pengunjung boleh memilih mana yang terbaik sama ada melebihkan aspek kecantikan ataupun aspek fungsi baju.

🌸 Spring In Tokyo  🌸

Mt Fuji

Akihabara

Ada 2 bulan lagi masuk ke musim cuti sekolah . Dah planning ke nak pergi mana cuti sekolah nanti? Kalau belum jom Tokyo. Kita teroka bumi Tokyo dan Mt Fuji . Bulan 3 musim spring masa ni lah sesuai kalau nak tengok sakura 🌸🌸

Only 16-20 people per trip 🚶‍♂🚶‍♂

PAKEJ TERMASUK 👇🏻 .
🛩 Flight Royal Brunei (Return)
🎒 30kg Baggage (Return)
🍚 On Board meals
🚌 Private & Public Pengangkutan
🏩 Hotel
🍜 Makanan (Breakfast, Lunch, Dinner)
☔ Insurans Berkelompok
💁‍♂ Tipping
📜 Entrace Fee (Seperti dalam aturcara)
👩🏻‍ Pengiring Dari Sabah (Staff NMTS)
👨🏻‍ Tour Guide

Booking serendah RM300 sahaja seorang.

INSTALLMENT ACCEPTED !!Berminat? Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami :-

☎ 088-216 366

+60162237579
+60138047579

🎌 SOLUSI KEMBARA ANDA 🎌

Leave a Reply